För dig som vill arbeta inom vård och omsorg
Vill du ha ett meningsfullt arbete där du kan hjälpa andra människor? Då kan yrkesutbildningen Undersköterskeutbildning vara rätt för dig. Efter fullgjord utbildning har du de kunskaper och färdigheter som krävs för att bli undersköterska. Utbildningen är tvåårig och ges på plats i Kista.
Som undersköterska arbetar du med att ge grundläggande vård och omsorg till vårdtagare inom olika vårdmiljöer. Du är en viktig del av ett team av vårdpersonal och du kan till exempel hjälpa vårdtagare och brukare med förflyttningar och personlig hygien samt bistå vid måltider. Du är bekant med olika medicintekniska hjälpmedel och ger stöd till vårdtagare i deras dagliga liv.
Enligt Arbetsförmedlingen finns det både nu och i framtiden gynnsamma möjligheter att få anställning inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg för personer med relevant utbildning.
Syfte med utbildningen
Utbildningens syfte är att ge dig som deltagare de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna arbeta som undersköterska inom vård- och omsorgssektorn.
Utbildningsinnehåll
Under utbildningen kommer du att få en gedigen grund för att kunna arbeta inom vård och omsorg och bidra till att förbättra människors hälsa och livskvalitet. Du kommer bland annat att studera:
- Anatomi och fysiologi 1
- Anatomi och fysiologi 2
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
- Gerontologi och geriatrik
- Hälso- och sjukvård 1
- Hälso- och sjukvård 2
- Omvårdnad 1
- Omvårdnad 2
- Psykiatri 1
- Psykiatri 2
- Psykologi 1
- Social omsorg 1
- Social omsorg 2
- Vård och omsorg specialisering
- Samhällskunskap 1a1
- Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1
Utbildningen är utformad enligt de nationella yrkeskraven för vårdbiträden och undersköterskor som fastställts av Skolverket.
Efter att du fullgjort utbildningen får du ett utbildningsbevis.
Upplägg
Utbildningen ges på gymnasial nivå och är på fyra terminer (80 veckor). Du studerar på heltid och på plats i Kista i våra lokaler på Kistagången 16.
Ekonomi och CSN
Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en serviceavgift på 800 kr per termin för försäkring, licenser, kopiering och vissa studiebesök.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiestöd på CSN:s hemsida.
Studentbostad
Du som studerar på Södertörns folkhögskola har möjlighet att hyra studentbostad via ADR fastigheter. Boendet finns i Järfälla. Du måste bifoga ett studieintyg från oss i din bostadsansökan. Du hittar lediga boenden på ADR fastigheters hemsida. Vänligen vänd dig direkt till ADR fastigheter om du har frågor om boendet.
Antagningsvillkor och urvalsprocess
För att kunna antas till utbildningen ska du
- Ha behörighet att studera på gymnasienivå
- Bifoga ett personligt brev till din ansökan
- Bifoga ett personbevis för studier till din ansökan. Personbevis beställer du kostnadsfritt från Skatteverkets hemsida
- Medverka på en intervju där dina förutsättningar för en framtida roll inom vård- och omsorgssektorn bedöms
Urvalet baseras på skolans egen bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen utifrån det personliga brevet och intervjun.
Ansökan
Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. När du har klickat på ansökningslänken skickas du direkt till Schoolsoft, där loggar du in (eller skapar ett eget konto om du inte redan har ett) och kan sedan fylla i ansökningsformuläret enligt anvisningarna på skärmen.
Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen, personbevis för studier samt intyg som styrker att du har behörighet att studera på gymnasienivå.
Ansökan till höstterminen 2024 stängde den 4 juli. Välkommen tillbaka vid nästa ansökningsperiod.
Kursfakta
Kursstart: Måndag den 19 augusti 2024
Sista ansökningsdag: Ansökan stängde den 4 juli 2024.
Kursplats: Kistagången 16 i Kista
Omfattning: Heltid (100%)
Kurslängd: Fyra terminer (80 veckor)
Läsårsdatum 2024/2025:
19 augusti – 20 december 2024
8 januari – 10 juni 2025
Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en serviceavgift på 800 kr per termin för försäkring, licenser, kopiering och vissa studiebesök.
CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad.
Kontaktperson:
Amr Sheikh Dayeb
Biträdande rektor
E-post: amr.sheikh@sodertorn.fhsk.se
Telefon: 073-597 60 92